Yönetim ve İdari Birimlerin Yapısı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi 7307 sayılı kanun ile kurulmuş, ancak teşkilatlanması 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ve 124 sayılı KHK ile değiştirilmiştir. ODTÜ Organizasyon Şemasına http://www.metu.edu.tr/tr/organizasyon-semasi adresinden ulaşılabilmektedir.

Operasyonel ve İdari/Destek Süreçlerin Yönetimi

Eğitim-öğretim alanında, ÖGEM'in düzenli olarak sürdürdüğü iyileştirme çalışmalarına ek olarak Ağustos 2016'da başlatılan 2017-2021 Stratejik Planlama sürecinde geniş katılımlı bir Eğitim Öğretim Stratejik Plan Alan Komitesi (SPAK) kurulmuş, eğitim – öğretim etkinliklerimizin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik konu başlıklarının genişliği göz önüne alınarak çalışma grupları oluşturulmuştur.

1. İngilizce Eğitim Çalışma Grubu

2. Gelen Öğrenci Çalışma Grubu

3. Lisans Eğitimi Çalışma Grubu

4. Lisansüstü Eğitimi Çalışma Grubu

5. Eğitim Teknolojileri Çalışma Grubu

Komite ve Çalışma Grupları Ekim 2016-Nisan 2017 tarihleri arasında toplanmış ve bu süre zarfında mensup, öğrenci ve dış paydaşların görüşlerine başvurmuşlardır. Bu çalışmanın sonucunda eğitim öğretim alanında ODTÜ'ye gelen öğrencilerin niteliklerini artırmaya, üniversiteye uyumlarını kolaylaştırmaya ve öğrenimleri süresince yaşayabilecekleri idari ve akademik sorunlarda yol göstermeye yönelik bir dizi mekanizma hayata geçirilecektir. Buna ek olarak yenilikçi, yaratıcı ve liderlik özelliklerine sahip yetkin mezunlar yetiştirebilmek için sürekli politikalar geliştirmek başlı başına stratejik bir amaç olarak belirlenmiştir. Stratejik planda, servis dersleri olarak da bilinen temel eğitim derslerinin kalitesini artırmaya, çekirdek program uygulamalarının yeniden değerlendirilmesine ve tanımlanmasına, öğrencilerin İngilizce iletişim becerilerinin üst seviyelere taşınmasına, bölüm içi/dışı seçmeli ders nitelik ve niceliklerinin artırılmasına ve yenilikçi eğitim-öğretim materyallerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik bir dizi çalışmanın yapılması öngörülmüştür.

Araştırma alanında, 2017-2021 Stratejik Planlama sürecinde yine geniş katılımlı bir Araştırma Geliştirme SPAK çalışması yapılmıştır. İç ve dış paydaşlarla yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki 5 yıl için bu raporun Ç bölümünde detaylı olarak açıklanan araştırma geliştirme kaynaklarının ve çıktılarının iyileştirilip geliştirilmesine yönelik bir dizi hedef ve strateji belirlenmiştir.

Maliye Bakanlığının öngördüğü İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı hazırlıkları, revizyonu ve gerçekleşmenin izlenmesi 2009 yılından bu yana SGDB koordinasyonu ile ilgili Rektör Yardımcısının başkanlığında sürdürülmektedir. Mevcut durumda geçerli olan Eylem Planı ve önceki revizyonlar http://sgdb.metu.edu.tr/mali-kontrol adresinde yer almaktadır.

İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı'nda birimlerce öngörülen eylemler, üst yönetimin kabulü ile harcama birimlerince, belirlenen takvime uygun yerine getirilmekte olup etkin bir şekilde uygulanmaktadır. İç kontrol sistemini değerlendirme formu örneği Ek-3'tedir.

2017-2021 Stratejik Planının onaylanması ile İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı'nda revizyon yapılması gerekebilecektir. Bu revizyon kapsamında Eylem Planı'nın uygulama etkinliğinin daha da artırılması yönünde değerlendirmeler yapılabilecektir.