Yönetimin Etkinliği ve Hesap Verebilirliği

Mevcut kalite güvence, yönetim ve idari sistemimizde yöneticilerin liderlik özelliklerinin ve verimliliklerinin ölçülmesi; yönetim ve idarenin Üniversite çalışanlarına ve genel kamuoyuna hesap verebilirliğine yönelik politikaları hakkında bilgiler aşağıda verilmektedir.

Yöneticilerin Liderlik Özelliklerinin ve Verimliliklerinin Ölçülmesi

Yöneticilerin liderlik özellikleri ve verimlilikleri, yürütülen çalışmaların başarımı yoluyla dolaylı olarak ölçülmektedir. Akademik personel için uygulanan "Akademik Gelişim Programı (AGEP)" ile idari personel için yürütülen "İdari Personel Gelişim Programı (İGEP)" kapsamında katılımcılara kurumsal gelişim ve kaynakların verimli kullanımı gibi konularda sunumlar yapılmaktadır. 2011-2016 Stratejik Planı'nda da yer alan; yöneticilik görevini yürütecek öğretim üyelerine liderlik ve yöneticilik eğitimlerinin, birim idari yöneticilerine sistemli yöneticilik eğitimlerinin verilmesi hedefleri henüz gerçekleşmemiştir. Yöneticiler için bu konularda eğitimleri kapsayan bir "Yönetici Gelişim Programı (YÖGEP)" açılması değerlendirilmektedir.

Yönetim ve İdarenin Hesap Verebilirliğine Yönelik Politikası

Hesap verme sorumluluğu 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (Madde 8)'e göre "yeni kamu yönetim anlayışının çok yeni kavramlarından biri olan hesap verme sorumluluğu raporlamadır" olarak tanımlanmıştır. Bu sorumluluk Üniversitemizce mevzuat ve yetkiler doğrultusunda 2015 raporumuzda detaylı olarak açıklanan temel öğeler/ilkeler çerçevesinde değişik süreç ve düzeylerde yerine getirilmektedir. Hesap verme sorumluluğuyla ilgili yönlendirici ilkeler çerçevesinde kamuoyuna bilgi verilmektedir.