Kurumsal Gelişim ve Planlama Ofisi

University Ranking By Academic Performance (URAP)

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan "URAP Araştırma Laboratuvarı", Türkiye'nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. Türkiye'deki lisans düzeyinde mezun veren 157 üniversiteyi kapsayan çalışmaya göre URAP Ülke Sıralaması sonuçlarına göre ODTÜ 2.sırada yer almaktadır.. Sıralamada, "makale sayısı", "öğretim üyesi başına düşen makale sayısı","atıf sayısı", "öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı", "toplam bilimsel doküman sayısı", "öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı", "doktora mezun sayısı", "doktora öğrenci oranı", "öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı" olmak üzere, 9 kriter esas alındı.

Kriter

Amaç

Makale sayısı

Araştırma

Öğretim üyesi başına düşen makale sayısı

Atıf sayısı

Araştırma

Öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı

Toplam bilimsel döküman sayısı

Araştırma

Öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel döküman sayısı

Doktora mezun sayısı

Eğitim ve Araştırma

Doktora öğrenci oranı

Eğitim ve Araştırma

Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı

Eğitim

Üniversitemizin yıllara göre dünya, bölge ve ülke sıralaması aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

2018-2019 2017-2018 2016-2017
URAP Dünya Sıralaması 532 528
Bölge Sıralaması 232 228
Ülke Sıralaması 2 1 2
Alan Sıralamaları
Havacılık ve Uzay Mühendisliği 151
Makine Mühendisliği 410 303
İnşaat Mühendisliği 228 189
Yer Bilimleri 344 358
Mühendislik 340 354
Eğitim 230 278

Listenin tamamına ve metodoloji ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.