Öğrencinin Kabulü ve Gelişimi, Tanınma ve Sertifikalandırma

Öğrencilerin kabulü, programlara uyumu, akademik başarının teşvik edilmesi, ödüllendirilmesi, öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetleri ve öğrencilerin hareketliliğinin teşvik edilmesi konularındaki değerlendirmeler aşağıda yer almaktadır.

Öğrencinin Kabulü

T.C. uyruklu öğrenciler üniversitemize Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları ile yerleştirilmektedir. Öğrenci kabulünde esas alınan puan ve kontenjanlar http://www.adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/puan-ve-kontenjanlar adresinden yayınlanmaktadır.

Uluslararası öğrenci kabul sürecinde ise Üniversite Senatosunca belirlenen ve YÖK onayı alınan 60 farklı ölçüt (uluslararası sınavlar, ülke diploma puanları ve ülke üniversite giriş sınavları) kullanılmaktadır. Uluslararası öğrenci kontenjanları Üniversite Senatosu tarafından belirlenmektedir. Hem ölçütler hem de kontenjanlar YÖK'ün ve Üniversitenin web sayfasında (http://oidb.metu.edu.tr/yurt-disindan-basvuran-oegrenciler) başvuru süreci öncesinde ilan edilmektedir.

Yeni Öğrencilerin Kuruma/Programa Uyumlarının Sağlanması

ODTÜ’ye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin üniversite ve yerleşke hayatına uyum sağlayabilmeleri için öğrencilere farklı aşamalarda çeşitli destekler verilmektedir.

Üniversite Yaşamına Uyum Grubu: Öğrencilerin uyum problemleri ile baş etmeleri amacıyla Eylül 2016 döneminde bir etkileşim grubunun yapılması için gerekli bütün hazırlıklar yapılmıştır. 12 Ekim 2016’da başlayıp 6 hafta devam etmesi öngörülen gruba kayıtlar çevrimiçi olarak alınmıştır. 30 öğrencinin kayıt yaptırdığı grup, katılım olmaması nedeniyle yürütülememiştir.  

Birlikte Öğrenelim Akademik Destek Programı: 2016 yılı Güz döneminde 12.si yürütülen programa, İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden 49, Temel İngilizce Bölümü’nden 89 öğrenci katılmıştır. Toplam 12 hafta boyunca öğrenciler hazırlık okulunda haftada ikişer saat çalışmışlardır. Her bir grup çalışmasında, İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan 1 öğrenci, hazırlık okulunda okuyan 2 öğrenciye akademik destek vermiştir.

 İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi kapsamında sağladıkları destekle, Temel İngilizce Bölümü öğrencileri, bilgi ve pratik eksiklikleri konusunda akademik destek almışlar; aktif bir şekilde öğrenmeye katılmışlar ve yaptıkları çalışmalara ilişkin anında geri bildirim almışlardır. İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ise ders anlatma becerilerini geliştirme, farklı düzeydeki öğrenciler için uygun materyal hazırlama, etkinlik planlama, öğrencilerle iletişim kurabilme ve öğrencilere geri bildirim verebilme imkânı bulmuşlardır. Program sonunda “Program Değerlendirme Anketi” her iki gruptaki öğrencilere çevrimiçi olarak gönderilmiştir. Sonuçlar değerlendirilerek programın işleyişi ile ilgili iyileştirmeler yapılmıştır.

Öğrenci Gelişimini Destekleyici Videolar: Üniversitemize yeni başlayan öğrencilerin uyumunu kolaylaştırmak amacıyla ÖGEM tarafından hazırlanan videolar https://ogem.metu.edu.tr/universite-yasamina-uyum adresinden paylaşılmaktadır.

Öğrencilere Yönelik Uyum Seminerleri: 27 Eylül 2016 tarihinde ODTÜ’de Yeni Yaşam konulu seminer düzenlenmiş ve 2000 öğrenci katılmıştır. Aynı seminer 26 Eylül 2016 tarihinde İngilizce olarak - “Adjustment to METU Campus” – düzenlenmiş ve 60 öğrenci katılımda bulunmuştur.

Psikolojik Danışma: Bireysel psikolojik destek alma talebiyle merkezimize başvuran 46 öğrenciye, toplam 388 oturumluk bireysel psikolojik danışma hizmeti sağlanmıştır.

Aramıza Hoş Geldiniz Oryantasyon Programı: Üniversitemiz Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından 1996 yılından bu yana Üniversitemizi kazanan ve yeni kayıt yaptıran öğrencilerimize yönelik Aramıza Hoş Geldiniz Oryantasyon Programı 29 Eylül ve 1 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.  90 Araştırma Görevlisinin başkanlık ettiği 2 günlük programa yaklaşık 2500 öğrenci katılmıştır.

Engelsiz ODTÜ Birimi (http://engelsiz.metu.edu.tr/) tarafından üniversitemize yeni katılan engelli öğrencilerimiz için yapılan uyum çalışmaları aşağıdadır:

Kampüs Oryantasyon Çalışması: Engelli öğrencilere üniversite oryantasyon programına paralel ve kendi özel ihtiyaçları doğrultusunda ilerleyecek bir program planlandıktan sonra duyurulmuştur. 2015-2016 akademik yılı bahar döneminde kampüs oryantasyon çalışması ile ilgili Birime herhangi bir talep iletilmemiştir. 2016-2017 akademik yılı güz döneminde görme engeli olan 2 öğrenci kampüs oryantasyon çalışmasından faydalanmışlardır. Birim çalışanları tarafından, talepte bulunan öğrencilerin öncelikli ihtiyaçları ile ilgili görüşmeler gerçekleştirilmiş ve belirlenen ihtiyaçlar bağlamında kampüsün belli alanlarına ulaşımı ve belli mekânları (Kültür Kongre Merkezi, kütüphane, yemekhane, çarşı vb.) kullanmayı öğrenmek üzere çalışmalar yapılmıştır.

Birim Tanıtımı: 2016-2017 akademik yılı güz döneminde de kayıtlar çevrimiçi olarak gerçekleştirildiği için Kültür Kongre Merkezinde tanıtım masası açılamamıştır. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile işbirliği yapılarak yeni kayıt olan engelli öğrencilere ulaşılmış ve Birim tanıtımı bire bir yapılmıştır.  Seminer ve derslerde yapılan sunumlar ile farklı gruplara Birim tanıtılmıştır.

Yurt ve Burs Destekleri:2015-2016 akademik yılı bahar döneminde yurtlar ile ilgili herhangi bir talep alınmamıştır. 2016-2017 akademik yılı güz döneminde Burs Ofisinin duyurusu üzerine özel olarak oluşturulan bir burs fonu duyurusu öğrencilerimize iletilerek, bursu almak için başvuruda bulunan 6 öğrencimizin ismi Burs Ofisine iletilmiştir.  Buna ek olarak, Burs Ofisinin girişimi doğrultusunda özel olarak oluşturulan burs fonlarının engelli öğrenciler için kullanılmasını desteklemek yönünde işbirliği gerçekleştirilmiştir.

Akademik Başarının Teşvik Edilmesi

Lisans öğrencileri için birikimli not ortalamaları göz önünde bulundurularak her dönem Şeref ve Yüksek şeref listeleri oluşturulmakta ve bazı bölümlerde bu öğrencilere çeşitli ödüller verilmektedir (Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 28 - http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-lisans-egitim-ogretim-yonetmeligi-0

Lisansüstü ve doktora öğrencileri, Performans ve Tez Ödülleri (Sosyal Bilimler Enstitü- http://sbe.metu.edu.tr/tr/performans-ve-tez-odulu; Fen Bilimleri Enstitü - http://fbe.metu.edu.tr/tr/tez-oedulleri; Enformatik Enstitüsü -http://ii.metu.edu.tr/tr/lisansustu-odulleri, Uygulamalı Matematik Enstitüsü (http://iam.metu.edu.tr/all-forms) ve Deniz Bilimleri Enstitüsü (http://www.ims.metu.edu.tr) ile yayın ödülleri aracılığıyla akademik başarı anlamında teşvik edilmektedirler. Ders Performans Ödülü’nün amacı, Lisansüstü eğitimi sırasında dersleri tamamlama sürecini hızlandırmak ve öğrencilerin Genel Not Ortalamasını (GNO) yükseltmektir. ODTÜ Tez Ödülü, performans ödülü ile birlikte aynı dönemde duyurulur. Duyuru genellikle Şubat ayı içerisinde yapılır ve sonuçlar Mayıs sonu açıklanır. Tez Ödülü’nün amacı, tez konularının ülkemizin gelişimine, kültür ve düşünce dünyasına katkıda bulunmasını sağlamak ve ülkemizin temel bilimde araştırma gücünü ODTÜ olarak artırmaktır.

Ayrıca Prof. Dr. Mustafa PARLAR Vakfı (http://www.parlar.org.tr/2013-odulleri) tarafından her yıl ODTÜ bünyesindeki enstitülerde tamamlanmış tezlere yönelik bir ödüldür. Ödülün ilanı genellikle Eylül ayında yapılır ve sonuçlar Kasım ayı sonunda ilan edilir. Ödüle başvurmak isteyen adayların ciltli ve imzalı bir adet tez ile danışman hocalarından alacakları bir gerekçe yazısını belirtilen başvuru tarihleri içinde Sosyal Bilimler Enstitüsüne getirmeleri gerekmektedir.

Lisansüstü ve doktora öğrencilerinin yayın çalışmalarını desteklemek amacıyla verilen yayın ödülüne ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı programların herhangi birinde araştırma görevlisi ya da lisansüstü ve doktora öğrencisi olanlara verilmektedir.

Akademik Danışmanlık Hizmetleri

Lisans ve lisansüstü düzeyinde akademik danışmanlıklar öğretim üyeleri tarafından yüz yüze gerçekleştirilmektedir. Danışmanlık hizmetleri ile ilgili detaylı bilgiler Lisans ve Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliklerinde mevcuttur.

ÖGEM tarafından, akademik danışmanlık sürecinin etkililiğini araştırmak amacıyla 2015 yılında bir çalışma yürütülmüş; öğretim üyelerinin ve öğrencilerin akademik danışmanlık süreciyle ilgili görüşleri toplanarak bir rapor hazırlanmıştır (https://ogem.metu.edu.tr/arastirmalar) Bu görüşler göz önünde bulundurularak 2017-2021 Stratejik Planlama Eğitim-Öğretim başlığı altında akademik danışmanlığın kalitesini arttırmaya yönelik stratejiler belirlenmiştir.

Öğrenci Hareketliliğini Teşvik

Öğrenci hareketliliğini teşvik etmek üzere Üniversitemizde Erasmus programları ve değişim programları uygulanmaktadır. Erasmus ve değişim programları kapsamında alınan dersler ve derslerin kredi değerleri ilgili bölüm başkanlığının onayı ile tanınmaktadır. Diploma eki uluslararası saydamlığı, tanınırlığı ve mezunların akademik ve meslekî tanınmasını sağlamaya yönelik bir belgedir.  Bu kapsamda yer alan bilgiler http://ico.metu.edu.tr/programs adresinde mevcuttur.

Üniversitemizde yatay geçiş işlemleri “ODTÜ Ön-lisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi” çerçevesinde yapılmaktadır (http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-onlisans-ve-lisans-programlari-yatay-gecis-yonergesi). Yatay geçişlerde eşdeğerlik işlemleri ve değerlendirme işlemleri bu yönergeye göre yapılır.