Araştırma Stratejisi ve Hedefleri

ODTÜ 2017-2021 Stratejik Planı kapsamında, Araştırma ve Geliştirme alanına yönelik amaç ve hedefler katılımcı bir süreç çerçevesinde belirlenmiş, her bir hedef için sorumlu ve ilgili birimler belirlenmiştir. Stratejik planlama kapsamında kullanılan hedef kartı örneği Ek-2'de verilmiştir.

Buna göre ODTÜ'nün stratejik önceliklerinden biri olarak ortaya çıkan "Disiplinlerarası Yaklaşım" özellikle disiplinlerarası ve disiplinerüstü araştırmayı destekleyecek şekilde lisansüstü programların açılması, bu programların araştırma merkezleri ile ilişkilendirilmesi ve etkin olarak araştırma faaliyetleri yürütebilmeleri için gerekli insan kaynaklarını sağlanması ve mevzuat düzenlemelerinin tamamlanmasını kapsamaktadır.

Ayrıca ODTÜ, araştırma alanında yetkinliğini sürdürülebilir kılmak için lisans öğrencilerinin de araştırma projelerinde yer alabileceği Lisans Araştırma Projelerini (LAP) yaygınlaştırılması, lisansüstü araştırmacı yetkinliğinin artırılmasına yönelik destek mekanizmaları kurulması ve araştırma teknik altyapısının destek personelini de kapsayacak şekilde geliştirilmesini hedeflemektedir.

Yine son stratejik planlama süreci kapsamında, ODTÜ'nün stratejik önceliklerine dayanarak temel bilimler araştırmalarına verilen önem artırılacaktır. Temel bilim araştırmalarına ek olarak teknoloji geliştirmek, yenilik yapmak, sanayi ve toplum için değer yaratmak amacıyla yürütülen uygulamalı araştırmaların da desteklenmesi ve Türkiye için öncelikli olan, bölgesel ve küresel, büyük ve zorlayıcı problemlerle (göç, terör, güvenlik, sağlık, toplumsal cinsiyet, enerji, çevre, iklim, ulaşım, eğitim gibi) ilgili, çok disiplinli, disiplinlerarası ve işbirliklerine dayalı bir yaklaşımla araştırmalar yapılması da ODTÜ'nün stratejik amaçları arasındadır.

Bütün bunlara ek olarak ODTÜ'nün araştırma performansını artırmak ve çıktıların etkisini artırmak için araştırma performansının ölçülmesi, araştırmaların tanıtılması ve etki analizinin yapılması, nitelikli ve sürekli atıf alan yayınların özendirilmesi, özellikle lisansüstü öğrencilerin araştırma potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesi ve doktora sonrası araştırmacıların katkıda bulunduğu araştırmaların artırılması, yine mevcut stratejik planlama sürecinde ortaya çıkan amaç ve hedeflerdir.

ODTÜ 2017-2021 Stratejik Planlama Süreci sonucunda ortaya çıkan stratejik önceliklere göre ODTÜ, hem disipliner hem de disiplinlerarası araştırmalarda yetkinliğini sürdürüp daha da zenginleştirecek bir bakış açısıyla tek bir araştırma alanından ziyade çok boyutlu ve bütüncül bir araştırma yaklaşımını esas almıştır. Günümüzde birçok kavram, problem ve konunun, farklı disiplinlerin kesişme alanlarında çalışıldığı takdirde daha iyi ele alınabilecek kadar çok boyutlu olduğu düşünüldüğünde disiplinlerarası yaklaşımın bu olgularla ilgili bütünü anlamaya, bütünde derinlik kazanmaya, yaratıcı ve eleştirel düşünmeye, bilgi birikimini artırmaya ve bu yolla üretilen bilginin ulusal ve uluslararası düzeyde faydaya dönüştürülmesine önemli katkılar sağlayacağı açıktır.

Üniversitemizin bir farklılaşma stratejisi de temeli güçlendirmektir. Bu kapsamda temel bilim araştırmalarına önem verilmektedir. Bu araştırmalar uygulamalı araştırmaların da başarısı için gereklidir. Öte yandan, yeni stratejik planda, uygulamalı araştırmaların gerçekleştirilmesi ve araştırma sonuçlarının toplumsal faydaya dönüştürülmesi ile ilgili amaçlar ve hedefler de yer almaktadır.

Öncelikli Alanlar

ODTÜ, 2015 yılında başlayan ve 2016 yılı içerisinde yoğun bir şekilde sürdürülen çalışmalar sonucunda, TÜBİTAK ARDEB 1000 projeleri kapsamında dört öncelikli alan belirlemiş ve bu alanlarla ilgili Ar-Ge strateji belgelerini içeren proje raporları 1 Mart 2017 tarihinde TÜBİTAK'a sunulmuştur. Bu öncelikli alanlar Enerji, Havacılık ve Uzay, Elektronik-MEMS ve Biyomedikal alanlarıdır. Bu öncelikli alanlar haricindeki pek çok alanda da ODTÜ'de kapsamlı araştırmalar sürdürülmektedir.

Uygulama ve Araştırma Merkezleri

ODTÜ nün ARDEB 1000 kapsamındaki öncelikli alanları ile ilgili Rektörlüğe bağlı Araştırma Merkezleri aşağıda belirtilmiştir.

1. Enerji : GÜNAM, RÜZGEM, PAL

2. Havacılık ve uzay: BİLTİR, MODSİMMER, OGAM

3. Elektronik-MEMS : MEMS

4. Biyomedikal : BIOMATEN, MEMS

Üniversitemizdeki tüm araştırma merkezlerinin listesine http://www.metu.edu.tr/tr/arastirma-merkezleri adresinden ulaşılabilir. Merkezlerin çıktıları izlenmekte olup, her sene faaliyet raporları hazırlanmaktadır. Araştırmada öncelikli konularda, merkezlerde çeşitli toplantılar düzenlenmektedir. İşbirliği geliştirme amaçlı düzenlenen, sanayiden ve kamudan katılımın bulunduğu toplantılar Kalkınma Bakanlığı destekli MİGEP (Merkezler içi İşbirliği Geliştirme Programı) kapsamında desteklenmektedir.

Öncelikli alanlarda strateji belgesi hazırlama sürecinde her bir alan için dış paydaşların katıldığı toplantılar organize edilmiştir. Biyomedikal alanındaki toplantılara BIOMATEN, enerji alanındaki toplantılara GÜNAM, Elektronik-MEMS alanındaki toplantılara Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ev sahipliği yapmıştır. Bu kapsamda yürütülen çalışmalara ve yapılan toplantılara http://pdo.metu.edu.tr/odtude-tubitak-ardeb-1000 adresinden ulaşılabilmektedir.

Araştırma ve Diğer Akademik Faaliyetler Arasındaki Etkileşim

ODTÜ 2017-2021 Stratejik Planı kapsamında, araştırma faaliyetleri ile üniversitenin diğer temel akademik faaliyetleri arasında etkileşim bulunması öncelikli olarak ele alınmıştır. Buna yönelik olarak "Yaratıcı, yenilikçi ve liderlik vasıflarına sahip, yetkin mezunlar yetiştirmek için eğitim politikaları geliştirmek" amacı altında yer alan "Araştırma ile bütünleşik eğitim yaklaşımının lisans programlarında yaygınlaştırılması" hedefi kapsamında Lisans Araştırma Projeleri (LAP) stratejik bir öncelik olarak ortaya çıkmıştır. Buna göre, akademik birimlerde lisans öğrencilerinin araştırma aktivitelerine aktif katılımını sağlayacak düzenlemelerin yaygınlaştırılması, lisans öğrencilerinin bilimsel konferanslara katılımının desteklenmesi, nitelikli öğrenci araştırmalarının özendirilmesi ve yayınlanması için düzenli yayın yapacak dergiler kurulması, bu araştırmalarda yer almanın öğretim üyesi performans değerlendirme ölçütlerine dâhil edilmesi gibi alt stratejiler belirlenmiştir. Örnek olarak, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde lisans öğrencilerinin çalışmalarını kapsayan Matter dergisi yayınlanmaktadır. 2017 itibarıyla üç sayıya ulaşmış olan dergiye http://matter.mete.metu.edu.tr/ ve http://dergipark.gov.tr/matter adreslerinden ulaşılabilir. Buna ek olarak lisans öğrencilerinin araştırma projelerine etkin ve sistematik katılımını sağlamak amacıyla 2014 yılında Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde başlatılan ve her yıl kapsamı/katılımı geliştirilerek sürdürülen pilot programla ilgili detaylar (http://star.eee.metu.edu.tr/) adresinde verilmektedir.

Bunlara ek olarak "ODTÜ'de yürütülen araştırma ve eğitim faaliyetlerinde toplumun ve bölgenin ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çalışmalar yapmak ve işbirlikleri geliştirmek" amacı altında "halka açık etkinliklerin yaygınlaştırılması ve toplumca görünürlüğünün artırılması" hedefi, özellikle araştırmaya dayalı ODTÜ bilgi birikimlerinin halkın farklı kesimleri ile paylaşılması, eğitim programlarına yansıtılmasına yönelik olarak belirlenmiştir.

Ayrıca 2016 yılında Senato kararı ile kurulmuş olan Tasarım Fabrikası faaliyetlerini disiplinlerarası ve faaliyetlerarası bir yaklaşım ilkesiyle sürdürmektedir. Üniversitemizde tasarım, mühendislik, bilişim, sosyal-idari bilimler ve diğer ilgili alanlarda çalışan araştırmacıların ve öğrencilerin, disiplinler arası takımlar oluşturarak, sanayi ile etkileşim ve işbirliği halinde yeni ürünler geliştirmesinin sağlanmasıdır (http://tdi.metu.edu.tr).

Kurumlar Arası Araştırma Faaliyetleri

ODTÜ, kurumlar arası araştırma faaliyetlerini artırmak üzere BAP fonları yoluyla destek sağlamaktadır. 2016 yılında teknolojik araştırma sektöründe Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen 7 proje devam etmiş, bu projelerin toplam bütçesi 40 487 000 TL olmuştur.

ODTÜ'nün araştırmada uluslararası işbirlikleri kurma stratejisinin bir parçası olarak, öğretim üyelerimize uluslararası konsorsiyumlara katılım için çeşitli destekler verilmektedir. BAP fonlarına ek olarak araştırmacıların başvuracakları projelerle ilgili uluslararası toplantılara katılabilmeleri, proje kabulü öncesi masrafları karşılamak üzere oluşturulan ve Emanet Hesap Desteği olarak bilinen mekanizma etkin biçimde kullanılmaktadır. Sanayi ile ortak araştırmaları desteklemek için platform yapıları (Döner Kanat Teknolojileri) ve programlar (SAYP, TEKNOTEZ vb.) oluşturulmakta, büyük ölçekli ve çok katılımcılı projeler daha çok merkezler altında yürütülmektedir.

Kurumlar arası araştırma faaliyetlerinin aynı zamanda lisansüstü eğitimle de bütünleştirildiği mevcut bir örnek, Fen Bilimleri Enstitüsü altındaki Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Doktora Programıdır (http://nsnt.metu.edu.tr/). Bu program temel/klinik nörolojik bilimler ve ilgili teknolojiler arasında bütünleşik araştırma yapılmasını sağlamak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Hacettepe Üniversitesi, Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü ortaklığı ile yürütülmekte olup, doktora tezleri kapsamında yüksek nitelikli disiplinlerarası araştırmalar yapılmaktadır.

Yukarıda örnekleri verilen tüm bu çalışmaların sonuçları hazırlanan tezlerin ve proje raporlarının ilgili jüriler ve/veya hakemler tarafından değerlendirilmesi yoluyla izlenmektedir.

Araştırmaların çıktıları Araştırmalar Koordinatörlüğü ve BAP Koordinasyon Birimi tarafından izlenmektedir. Ayrıca kurumlar arasındaki araştırma ortaklıklarını hızlandırmak için çeşitli anlaşma/protokoller imzalanmaktadır. 2016 Mayıs ayı itibarıyla araştırma işbirliğini kapsayan 199 adet uluslararası anlaşmamız bulunmaktadır. Anlaşmalar Uluslararası İşbirliği Ofisi tarafından izlenmektedir.

Disiplinlerarası Araştırma Faaliyetleri

ODTÜ, yukarıda da belirtildiği gibi disiplinlerarasında etkileşimi, 2017-2021 Stratejik Planı kapsamında stratejik bir öncelik olarak belirlemiştir. Disiplinlerarası araştırmalar, Enstitülerde (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik, Deniz Bilimleri Enstitülerinde) ve Rektörlüğe bağlı merkezler seviyesinde desteklemektedir. Örneğin, Enformatik Enstitüsü bünyesinde Bilişsel Bilimler (Cognitive Science), Tıp Bilişimi ve Biyoenformatik gibi "disiplinlerüstü" anabilim dalları bulunmaktadır. Bu bölümler yüksek lisans ve doktora öğretimine yönelik olup; tıp, psikoloji, mühendislik ve sosyal bilim gibi farklı alanlardan gelen öğretim üyelerini aynı anabilim dalında barındırmakta ve yine öğrencileri de bu farklı alanlardan seçerek disiplinler ötesi bir nitelik kazandırmaktadır. Merkezlerin esas olarak "disiplinlerarası etkileşim ve işbirliği" amacı ile kurulması beklenmektedir ve buna uygun olarak merkezlerin yönetim kurulları farklı disiplinlerden gelen araştırmacıları kapsayacak şekilde oluşturulmaktadır. Örneğin, Yenilenebilir Enerji, Ekosistemler ve Sürdürülebilirlik için İleri Araştırmalar Platformu (YESAP) ve Sanayi 4.0 platformları da disiplinlerarası işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla kurulmuştur.

Ayrıca, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi uyarınca BAP kapsamında "Disiplinlerarası Projeler" öncelikli olarak desteklenmektedir. 2016 yılı içerisinde BAP1 projelerine toplam 5.4 milyon TL kaynak ayrılmış, bu projelerden çıkan toplam yayın sayısı 115'e ulaşmıştır.

Disiplinlerarası etkileşimi artırmak için 2016 yılında inşaatına başlanan "Araştırma Parkı" projesi halen sürmektedir. Proje tamamlandığında araştırma merkezleri (Merkez Laboratuvar, BIOMATEN, GÜNAM vb.) bu parka yerleşecek, TÜBİTAK, AB vb. destekli büyük ölçekli araştırma projeleri bu parkta yürütülecektir. Bu sayede farklı alanlarda çalışan araştırmacıların bir araya gelmesi ve işbirliği imkânı yakalaması hedeflenmektedir.

Yerel/Bölgesel/Ulusal Kalkınma Hedefleriyle İlişkilendirme

Araştırma öncelikleri belirlenirken ulusal kalkınma hedefleri de göz önünde bulundurulmaktadır. 2015 yılında yapılan önceliklendirme çalışmasında (ARDEB 1000 kapsamında), ulusal öncelikler ve sektörel hedefler dikkate alınmıştır. Buna ek olarak Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) ve Eylem Planı, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) Toplantı Kararları, EU İnovasyon Karnesi ve Global İnovasyon Endeksi gibi belge ve çalışmalar takip edilmekte ve Araştırmalar Koordinatörlüğü tarafından izlenmekte araştırmacılara duyurulmakta, genç öğretim üyelerine yönelik olan AGEP kapsamında her yıl araştırmacılarla paylaşılmaktadır.

Araştırmaların Ekonomik/Kültürel Etkisi

Üniversitemizde büyük ölçekli ve kurumlararası işbirliğine dayalı pek çok proje (özellikle ARDEB 1003, 1007, Kalkınma Bakanlığı vb.) yürütülmektedir. Bu projelerin sonuçlarının ekonomik değere dönüşebilmesi için Bilgi Transfer Ofisi (BTO) akademisyenlerimizin ilgi alanlarının, üniversite-sanayi işbirliği temelli ihtiyaçlarının ve ayrıca patente konu buluşlarının tespit edilerek Teknokent TTO portföyüne kazandırılması için akademisyen ziyaretleri yaparak patent destek süreçleri hakkında bilgilendirmeler yapmak, üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenlemek, sözleşme yönetim ve danışmanlık destekleri vermek, bu konuda mevzuat çalışmaları gerçekleştirmek, ODTÜ Teknokent'in, firma sözleşme yenileme ve Ar-Ge projesi değerlendirme süreçleri için ve sanayi, kamu ve üniversitemizden gelen talepler doğrultusunda eşleştirmeler gerçekleştirmek gibi hizmetler vermektedir.

2016 yılı içerisinde teknoloji transferi ile ilgili olarak 45 bilgilendirme etkinliği düzenlenmiş, bu alanda çalışan personele toplam 900 saat eğitim verilmiştir. Yine aynı yıl boyunca ODTÜ TTO aracılığıyla 30 buluş ifşası gerçekleşmiş; 25 ulusal, 17 uluslararası patent başvurusu yapılmış; 9 ulusal, 20 uluslararası tescil belgesi alınmıştır. 2016 yılı ticarileştirme faaliyetleri kapsamında 7 buluş lisans/devir yoluyla ticarileştirilmiş ve 15.167 TL gelir sağlanmıştır.

Araştırmada Etik Değerlerin Benimsetilmesi

Ülkemizde etik bilinci geliştirmek üzere uygulamalı etik alanlarında araştırma yapmak, kuramsal çalışmalar yürütmek ve sonuçları geliştirip, yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş ODTÜ Uygulamalı Etik Araştırmaları Merkezi (UAEM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren İnsan Araştırmaları Etik Kurulu 2016 yılı süresince ODTÜ içinden 768 araştırmaya uygunluk onayı vermiştir. ODTÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (ODTÜ-HADYEK) ise yine 2016 içerisinde 15 tane araştırma başvurusu değerlendirmiş, bu başvurulardan 8'i onay almıştır, 7 tane araştırma başvurusuna onaya gerek görülmemiştir.

Buna ek olarak AGEP kapsamında üniversitemize yeni katılan öğretim üyelerine yönelik "Üniversitede Etik" konulu eğitim verilmektedir.

Öğrencilerin ödev, proje, rapor vb. yazılı çalışmalarında intihal değerlendirmesi yapabilmek için ODTÜClass öğrenme yönetim sistemi yazılımı ile bütünleşik olarak çalışan Turnitin yazılımı kullanılmaktadır.

Ayrıca, YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde 2016 yılında yapılan bir değişiklik gereği tüm lisansüstü programlarımıza araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir ders eklenmiştir.

Araştırma Çıktılarının Ödüllendirilmesi

Araştırma çıktıları (yayın, patent vb.) hem bireysel performans değerlendirmelerinde (performans primi), hem de birim performans değerlendirmelerinde (performansa dayalı bütçe) göz önünde bulundurulmakta, performansa dayalı ödüllendirme ağırlıklı olarak araştırma çıktıları temel alınarak yapılmaktadır. Yıllık performans değerlendirme sistemi kapsamında her fakültede ilk yüzde yirmilik dilimde yer alan öğretim üyeleri ve öğretim üyeleri Performans Primi ile ödüllendirilirler. Performans primi hesaplarında ar-ge projeleri de önemli ağırlığa sahiptir, özellikle büyük ölçekli uluslararası proje yürütme deneyimi yüksek performans puanına sahiptir.

Genç öğretim üyelerine (36 yaş altı) yönelik olarak, yıllık performans değerlendirme sistemi kapsamında, ODTÜ Geliştirme Vakfı tarafından "ODTÜ Genç̧ Araştırmacı Başarı Ödülleri" verilmektedir. Ödüller Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş̧ olan koşul ve kıstaslar çerçevesinde, "Temel Bilimler ve Mühendislik", "Mimarlık" ve "Sosyal ve İdari Bilimler" kategorilerinde ayrı ayrı verilmektedir.

ODTÜ Geliştirme Vakfı tarafından "Uluslararası Yayın Ödülleri" ise ODTÜ öğretim elemanlarının

- uluslararası düzeyde kabul görmüş̧ yayınevleri tarafından basılan özgün ve bilimsel kitaplarına,

- SCI, SSCI ya da AHCI kapsamındaki hakemli süreli yayınlarda yer alan tam makalelerine verilmektedir.

Ayrıca, ODTÜ Atama ve Yükseltme Ölçütlerinde tanımlı süreli yayınlarda bir yıl içinde birden fazla makalesi yayımlanan ODTÜ öğretim elemanlarına yurtdışı ek seyahat desteği verilir.

Performans değerlendirmesi, ödüller ve atama-yükseltme ölçütlerine ilişkin bilgilere http://pdb.metu.edu.tr/ogretim-uyesi-atama-ve-yukselme-kriterleri adresinden ulaşılabilir.

Araştırma Fırsatlarının Duyurulması

ODTÜ'deki araştırmacıların yararlanabileceği araştırma fırsatlarına dair bilgiler Proje Destek Ofisinin (PDO) tarafından paylaşılmaktadır. Ofis ulusal ve uluslararası destek olanakları, açık proje çağrıları, eğitim, etkinlik, proje pazarı, çalıştay gibi araştırmaya yönelik faaliyetlerle ilgili duyurular yapmaktadır. Buna ek olarak içeriği her yıl araştırma alanındaki gündem ve üniversitemizin öncelikleri doğrultusunda şekillendirilen Araştırma Bilgi Günleri adı altında üniversitemiz öğretim üyelerine ve araştırma görevlilerine yönelik çeşitli oturumlardan oluşan, eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir (https://pdo.metu.edu.tr/arastirma-bilgi-gunleri). Her yıl yayınlanan Araştırma Faaliyetleri Broşürü araştırmacılara proje başvurularında kullanılmak üzere bilgiler de sağlamaktadır (https://pdo.metu.edu.tr/yayinlar). Akademik Gelişim Programı (AGEP) dâhilinde sunulan "Araştırma ve Geliştirme" ve "Ulusal ve Uluslararası İşbirliği Programları" modülleri de bu amaca hizmet etmektedir. ODTÜ'de yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası işbirliği programlarının başvuru ve yürütme süreçlerine dair birimler-arası görev dağılımını aktarmak amacıyla kılavuzlar yine PDO tarafından hazırlanmaktadır. (https://pdo.metu.edu.tr/odtude-basvuru-ve-yurutme-sureci-ulusal-projeler ve https://pdo.metu.edu.tr/odtude-basvuru-ve-yurutme-sureci-uluslararasi-pr...).

Doktora Mezunlarının Akademik Ortamda İş Bulma Oranlarının Takibi

Doktora mezunlarının iş bulma oranlarının takibi düzenli olarak yapılmamaktadır. Doktora mezunlarının öğretim üyesi olma oranlarının en yakından takip edildiği program Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'dır (ÖYP). 2016 yılı itibarı ile ÖYP mezun sayısı 550'yi geçmiştir. ÖYP ile ilgili tüm süreçler Araştırmalar Koordinatörlüğü ÖYP Ofisi tarafından yürütülmekte ve istatistikler raporlanmaktadır (http://oyp.metu.edu.tr/oyp/pages/main.htm).

Araştırma için Gerekli Teknik Altyapı ve Mali Kaynaklara Yönelik Politikalar

Bu politikalar önceden ODTÜ Araştırma Politikaları Komisyonu (APK) tarafından belirlenip takip edilmekteyken 2017-2021 Stratejik Planlama süreci kapsamında daha geniş bir katılımlı çalışmayla AR-GE Stratejik Planlama Alan Komitesi tarafından sürdürülen altı aylık çalışma sonucunda politikalar yeniden gözden geçirilmiştir.

Buna ek olarak ilgili Rektör Yardımcısı ve Rektör Danışmanı koordinasyonunda bu politikaların sürekli izlenmesi ve gözden geçirilmesi konusunda çalışmalar sürdürülmektedir.

Araştırma Faaliyetlerinin Sürdürülebilirliği

Araştırma faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için formal yapılar (merkezler) kurulması ve bu yapıların üniversite dışından proje destekleri bularak (TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı vb.) araştırma faaliyetlerini sürdürmeleri stratejisi güdülmektedir. Gereken geliri ve insan kaynaklarını sağlamaları için proje geliştirme ve bilgi transferi/ticarileştirme destekleri verilmekte ayrıca kilit akademik ve idari personel sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, önceki bölümlerde anlatılan çeşitli programlar ve platformlar (YESAP vb.) aracılığıyla araştırmaların nicel ve nitel olarak artırılması hedeflenmektedir. Öncelikli alanlarda hazırlanan ar-ge strateji belgeleri alan bazında araştırmaların sürdürülebilirliğine ilişkin stratejiler içermektedir.