Araştırma Performansının İzlenmesi ve İyileştirilmesi

Üniversitemizde performans verileri Kurumsal Gelişim ve Planlama Ofisi (KGPO) tarafından her yıl ölçülmekte ve değerlendirilmektedir. Araştırma ile ilgili veriler BAP Koordinatörlüğü, Proje Destek Ofisi ve Bilgi Transfer Ofisi tarafından hazırlanarak KGPO'ya iletilmektedir. Araştırma ile ilgili PDO'da proje başvuru ve kabul sayıları (kabul oranları, bölümlere göre başarı istatistikleri, alan bazında başarı oranları vb.) bilgileri tutulurken, BAP Koordinatörlüğünde projelerin bütçeleri ve personel bilgileri tutulmakta, BTO'da ise sanayi işbirliği projeleri (Döner Sermaye İşletmesi ile iletişim halinde), patent sayıları, FSMH ile ilgili bilgiler tutulmaktadır. Takip edilen araştırma performans göstergeleri 2015 raporumuzda verilmektedir.

Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) araştırma laboratuvarı, her yıl ODTÜ dâhil dünyada toplam 2000 üniversitenin, yayınlarının nitelik (etki faktörü) ve niceliklerine göre (makale ve atıf sayısı) sıralamasını yapmaktadır. Bu Dünya Genel Sıralaması yanında üniversiteler 41 bilimsel alana göre de sıralanmaktadır ("Dünya Alan Sıralaması"). URAP, ayrıca, Türkiye ile ilgili özel bir sıralama yapmaktadır. Türkiye Özel Sıralamasında YÖK'ten elde edilen öğrenci, öğretim elemanı sayısı gibi bilgiler kullanılmaktadır. Tüm bu ölçümlerde ODTÜ'nün yayın ve atıf performansı ortaya konmaktadır.

Doktora öğrenci sayıları ve mezun sayıları da Enstitüler tarafından tutulmakta ve çeşitli raporlarda yer almaktadır. Faaliyet Raporları, Performans Programı, Sayılarla ODTÜ, bu göstergelerin düzenli olarak yer aldığı raporlardır. Ancak mezunların iş bulma oranı ve yurtdışında çalışma oranları Üniversitemizde tutulmamaktadır.

Araştırma performansının değerlendirilmesinde bölge, ülke ve dünya ekonomisine katkıları ve üniversitenin araştırma hedefleri ile uyumu sayısal olarak performansa yansıtılmamakla birlikte, bu ölçütler Araştırmalar Koordinatörlüğü tarafından izlenmekte, hazırlanan çeşitli raporlarda buna ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır. Her yıl yayımlanan araştırma broşüründe bu tür araştırma faaliyetleri ön plana çıkarılmaktadır. (https://pdo.metu.edu.tr/system/files/ar-ge_etkinlikleri_katalogu_-_2015.pdf)

ODTÜ'de yürütülen araştırma proje ve çıktılarının değerlendirme ve izlemesi amacıyla yayınların yer aldığı dergilerin etki faktörü, projelerin büyüklüğü (bütçe ve personel sayısı) ve çıktıları (mezun, patent, ürüne dönüşmüş patent vb.) gibi göstergeler yılda bir veya iki kez toplanmakta ve değerlendirilmektedir.

En son 2017-2021 Stratejik Plan hazırlık aşamasında Ar-Ge Stratejik Planlama Alan Komitesi (SPAK) tarafından yapılan çalışma sonucunda kurumun araştırma performansının hedeflere ulaşmasındaki yeterliliği gözden geçirmiş ve iyileştirmeye yönelik somut stratejiler önermiştir. ODTÜ'nün gündemdeki en temel hedeflerinden biri olan araştırma üniversitesi olmaya yönelik olarak gerekli adımlar atılmış, bu kapsamda lisans ve lisansüstü araştırmacıların desteklenip araştırma fiziksel ve insan kaynaklarının geliştirilmesi öncelikli olarak görülmüştür. Bunlara ek olarak hem temel bilim araştırmaları hem de uygulamalı araştırmalar desteklenmekte olup, ODTÜ'nün bölgesi ve dünya için dönüştürücü olma vizyonu çerçevesinde zor sorunlara disiplinlerarası bir bakış açısıyla yaklaşması ve her bir alanda yapılan araştırmaların etkisini artıracak mekanizmalar kurması planlanmıştır. Her stratejik alanda olduğu gibi araştırma alanında da stratejik plan gerçekleşme durumunu takip etmek için bir izleme mekanizması kurulmasına başlanmış olup, Ar-Ge SPAK'ının araştırma alanı ile ilgili Rektör Danışmanı ve/veya Yardımcısı koordinatörlüğünde bu alana yönelik değerlendirme ve izleme yapmak üzere bir danışma kurulu olarak korunmasına karar verilmiştir.