Araştırma Kadrosu

Üniversitemizde 31 Aralık 2016 itibarıyla 754 öğretim üyesi, 691 araştırma görevlisi (481 35. Madde Araştırma Görevlisi), 8448 yüksek lisans ve doktora öğrencisi, 96 doktora sonrası araştırmacı ile araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. 2016 yılı itibarıyla TÜBİTAK Projelerinde 252 bursiyer ve 25 yardımcı personel çalışmaktadır. SANTEZ Projelerinde 13 bursiyer çalışmaktadır. Avrupa Birliği kaynaklı projelerde ise 15 yardımcı personel çalışmaktadır. Doktora Sonrası Araştırmacı Programı (DOSAP) kapsamında ve çeşitli kurumlar tarafından desteklenerek üniversitemizde gelen doktora sonrası araştırmacılar üniversitemiz için önemli bir araştırmacı kadrosu oluşturmaktadır. 4/b kadrosundan istihdam edilen sözleşmeli personel (bilimsel proje uzmanları) de merkezlerde ve büyük ölçekli projelerde (Kalkınma Bakanlığı projeleri) araştırmacı olarak görev yapmakta ve üniversitemizin araştırma faaliyetlerine kritik katkı sağlamaktadır. 2016 Mayıs ayı itibarıyla 89 adet sözleşmeli bilimsel proje uzmanımız bulunmaktadır.

Öğretim üyelerinin atama ve yükseltmelerinde YÖK kuralları takip edilmektedir. Başvuru için minimum koşulları belirleyen ve Temel Bilimler ve Mühendislik; Mimarlık; Sosyal ve İdari Bilimler için bir ölçüde farklılaştırılmış ODTÜ atama ve yükseltme ölçütleri ODTÜ Senatosunun kararı ile oluşturulmuş ve YÖK onayına sunulmuştur. Atama-yükseltme ölçütlerimiz ve performans değerlendirme sistemimiz araştırmacı kadromuzun niteliğini korumak amacıyla kullanılan en önemli mekanizmalardır. Öğretim üyeleri için belirlenen atama ve yükseltme ölçütlerine http://pdb.metu.edu.tr/ogretim-uyesi-atama-ve-yukselme-kriterleri adresinden ulaşılabilir. Bu ölçütler en son 2009 yılında geniş katılımlı bir çalışmayla güncellenmiştir. Ekim 2016 yılında dekanlık ve enstitülerce seçilen ve her bir kadro derecesini temsilen oluşturulan Atama ve Performans Komisyonu söz konusu ölçütlerde güncelleme ve iyileştirmeler yapmak üzere çalışmaktadır. Komisyon üyelerinin ilgili birimlerle de tartışıp geliştirdiği öneriler yine birimlerin görüşlerine sunulacak ve üniversitenin ilgili kurullarında tartışılarak karar bağlanacaktır. Ayrıca 2017-2021 Stratejik Planı çerçevesinde de bu ölçütlerin fakülte/bölüm/birim farklılıkları ve belirlenen stratejik öncelikler gözetilerek ele alınması söz konusudur.

Genç öğretim üyelerinin gelişiminin sağlanması için geliştirilen AGEP'in (Akademik Gelişim Programı) yanı sıra önümüzdeki dönemlerde kariyerinin farklı aşamalarındaki öğretim üyelerine ile yabancı uyruklu öğretim elemanlarına yönelik olarak da programların geliştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, düzenli olarak yapılan Etkili Eğitim Seminerleri, Araştırma Bilgi Günleri, Davetli Konuşmacı Seminerleri gibi programlarla araştırmacıların gelişimi amaçlanmaktadır.

Proje personelinin istihdamında ise proje destek programına özel koşullar geçerlidir. Örneğin AB projelerinde uygun adayın seçilmesi için EURAXESS web sitesinde ilan verilmektedir. Avrupa Araştırma Alanı (ERA-European Research Area) öncelikleri arasında tanımlanan şeffaf, açık ve başarı-tabanlı işe alım ve insan kaynakları politikalarının geliştirilmesi için önümüzdeki dönemde sistematik bir süreç tanımlanması planlanmaktadır. Üniversitemizin hazırladığı "Horizon 2020 and the European Research Area: ODTÜ's Strategy 2015-2020" raporunda bu konu vurgulanmış, hedefler tanımlanmış ve konuya dair çalışmalar başlatılmıştır.